SKOLA
2011 byggde vi egna lokaler för grundskolan och fritidshemmet och kunde då ge plats för fler elever och ett integrerat fritidshem. Skolan är enparallellig med ca 250 elever där varje stadie har sin egen våning. Personalen har sina arbetsrum i direkt anslutning till elevernas klassrum och korridorer. Det underlättar den dagliga kontakten med eleverna även under raster och lunch.
Mariaskolan använder också de stora grönytorna i närområdet för lek och idrott ute under hela sommarhalvåret, t ex Slottsparken och Pildammsparken. Vi brukar också interagera med närområdet genom att barn och elever t ex besöker äldreboenden och delar ut julkort och då vi har avslutningar i den angränsande Stadionkyrkan.
På Mariaskolan arbetar vi språkinriktat. Detta sker i all undervisning, inte bara under språklektionerna. Med fokus på språket i alla skolämnen kan vi hjälpa våra elever att utveckla sina ämneskunskaper samtidigt som de utvecklar sitt språk.
Skolan har ett eget bibliotek med en assistent som i samverkan med lärarna arbetar med att främja och utveckla läsningen hos våra elever.
En annan del av skolans arbetssätt i undervisningen är det kooperativa lärandet, en metod som gör undervisningen interaktiv och lockar till lärande. Eleverna får redskap och möjlighet att samarbeta och dela sina kunskaper med varandra. Då utvecklas de både socialt och lär sig mer.
Mariaskolan har ett väl utvecklat specialpedagogiskt arbete och förhållningssätt, med flera specialpedagoger och speciallärare som samverkar med övrig personal i att ge alla barn så goda förutsättningar som möjligt för sitt lärande genom anpassningar och särskilt stöd. Skolan har även ett elevhälsoteam där förutom specialpedagoger och speciallärare även kurator, skolsköterska, skolläkare, skolpsykolog och studie- och yrkesvägledare ingår..
På skolan arbetar vi ämnesövergripande och tematiskt med undervisningen, för att eleverna ska få en helhetssyn på ämneskunskaperna i ett större sammanhang och därmed en stärkt motivation. Vi arbetar även med värdeskapande lärande, som syftar till att eleverna ska lära sig genom att redan under skoltiden använda sina kunskaper för att skapa något av värde eller nytta för andra, vilket ger en känsla av meningsfullhet och fördjupat lärande.
Mariaskolan betonar alla barns och elevers delaktighet och inflytande i planeringen och utformningen av undervisningen och utbildningen, samt genom aktiva klassråd, elevråd och elevskyddsombud på skolan.
Värdegrundsarbetet är alltid i fokus. Vi värnar barnens och elevernas trygghet, studiero och att de får ett fint bemötande av personalen. Medkänslans pedagogik är ett främjande förhållningssätt som förskolan, skolan och fritidshemmet använder sig av. Metoderna hjälper barnen att förstå och sätta ord på sina känslor. Vi bekräftar känslan och vägleder barnet genom konflikter och starka känslor.
Skolan har utarbetat ordningsregler tillsammans med elever, personal och vårdnadshavare utifrån ledorden respekt, ansvar och hänsyn. I frågor som gäller diskriminering, trakasserier och kränkande behandling gör vi aktiva åtgärder där vi arbetar främjande, förebyggande, upptäckande och åtgärdande.
På Mariaskolan har vi en hög personaltäthet och bred kompetens genom erfaren och behörig personal och kontinuerlig fortbildning. Vi värdesätter den goda sammanhållningen och gemenskapen som präglar vår arbetsplats.
FÅ en inblick i verksamheten
Här finner du en film skapad november 2015, den visar en del om vem vi är och vad vi gör.



KONTAKTA OSS
Telefon
0721-58 90 10
E-post
Adress
Mariaskolans Grundskola, Stensjögatan 2A, 217 65 Malmö