OM OSS
MARIASKOLAN I MALMÖ
Friskola med kristen profil sedan 1984
Mariaskolan är en av Malmös äldsta friskolor som startades av en grupp engagerade föräldrar i liten skala redan år 1984. Drömmen var att erbjuda barn en trygg skolmiljö där kristna värderingar fick genomsyra verksamheten.
Efter 40 år är Mariaskolan nu en etablerad skola med gott rykte i Malmö och består idag av en förskola med två enheter samt grundskola och fritidshem. Vi har därför förmånen att kunna följa barn och elever genom hela förskolan och skolan upp till åk 9, genom att förskolebarnen har möjlighet att gå vidare till skolan tillsammans med sina kompisar från förskolan.
Mariaskolan är idag både välkänd och respekterad i Malmös skolvärld. Grundskolan ger stöd och utmaningar för elever med höga ambitioner och ligger återkommande högt i mätningar av studieresultat men har samtidigt ofta blivit en fristad för elever med stödbehov. Skolan har numera barn från familjer runt hela staden och representerar ett tvärsnitt av dagens Malmö. Vissa väljer en skola med idrottsprofil, föräldrar på Mariaskolan har valt en skola med en kristen profil.
den kristna profilen
Vi har en kristen profil som framförallt kommer till uttryck i vår människosyn och vår vilja att göra gott mot vår nästa. Läroplanen för grundskolan lyfter fram att skolan ska fostra eleverna i en anda som överensstämmer med och är baserad på kristen etik. Mariaskolan arbetar utifrån dessa formuleringar i läroplanen.
Den kristna profilen på Mariaskolan utgår från följande fyra centrala områden:
1. Synen på människan
I kristen tro har varje människa ett okränkbart värde. Värdet ligger inte i hennes prestationsförmåga utan just i att hon är människa. Människosynen får stor betydelse för individens självbild och för samspelet med andra. Begåvning bejakas men
underställs kärleken och omsorgen om andra, särskilt om svaga. Människan är skapad för att skapa, älskad för att älska. Hela människan får plats och behöver stöd i sin utveckling. Moralisk, emotionell, social och intellektuell utveckling hänger ihop och kan aldrig ställas mot varandra.
2. Synen på kunskap
Den kristna tron har historiskt alltid präglats av kunskapstörst och utvecklingskraft, den stimulerar till nyfikenhet och upptäckarglädje. Den leder också till vördnad för livet och för allt levande. Verkligt kunniga människor blir ofta även ödmjuka, eftersom kunskap med ett kristet synsätt väcker förundran snarare än stolthet. Den ödmjukheten gäller även förhållandet till dem som gått före. Generationerna lär tillsammans och förundras tillsammans.
3. Synen på fostran och bildning
Mariaskolan vill tillsammans med föräldrarna se det bästa i varje elev och stödja varje elev i dess utveckling utifrån en kristen världsbild. Kunskap och karaktär hänger samman. Skolan är en plats där föräldrarna får stöd i att förbereda sina ungdomar på de frågor som möter alla som skall leva och växa upp i dagens samhälle. Mitt i undervisningen av skolans alla ämnen lägger Mariaskolan stor vikt vid att ge eleverna en god orienteringsförmåga, perspektiv på kunskaperna och en utvecklad förmåga att själva skilja mellan gott och ont.
4. Synen på livsuppgiften
Även om kristen utbildning stimulerar till kunskapsinhämtning ses kunskapen alltid i ett större sammanhang. Kunskap är djupast sett inte ett självändamål eller ett medel till personlig vinning utan får sin verkliga betydelse om den ser utanför sig själv och är verksam genom kärlek. Mariaskolan vill med sin profil vara med och forma vad som i läroplanen kallas goda samhällsmedborgare, individer som bejakar sin begåvning och sin livsuppgift men som samtidigt förstår att det egna bidraget är en del i något större och därför förenat med ett ansvar – individens bidrag till en bättre värld och ett bättre samhälle.
I undervisningen på både förskolan och skolan ingår samlingar där bibelberättelser dramatiseras och de kristna värderingarna presenteras. I skolan görs detta på morgonsamlingar och på skolans val, Livs- och Kristendomskunskap. Vi uppmärksammar årets kristna högtider på olika kreativa sätt. Vi fördjupar oss också i olika karaktärsord som tacksamhet, omtänksamhet och glädje. Utanför skoltid erbjuds ibland frivilliga samlingar för elever och personal. Ett exempel på detta är morgonbön för de som vill. Du behöver inte vara kristen för att vara barn eller personal på Mariaskolan. Barn har rätt till sin egen tro precis som barnkonventionen slår fast. All undervisning är icke-konfessionell.
Förälder på Mariaskolan
På Mariaskolan ser vi att vi som skola är en förlängning av föräldrarnas ansvar för sina barns fostran och utveckling, där föräldrarna har huvudansvaret. För barnens skull tror vi att det är viktigt att hem och skola har en gemensam värdegrund och gemensamma mål. Vi tror på ett starkt samarbete mellan skola och hem för att skapa de bästa förutsättningarna för våra barns och elevers lärande och utveckling.
Det goda samarbetet med vårdnadshavarna bygger på ett aktivt engagemang, god kommunikation mellan hem och skola och hög närvaro i alla mötesforum. Mariaskolan har även ett föräldraråd som vi kallar Mariarådet, som har en viktig roll i att bidra till skolans utveckling på olika områden.
KONTAKTA OSS
Telefon
0721-58 90 10
E-post
Adress
Mariaskolans Grundskola, Stensjögatan 2A, 217 65 Malmö